Termál & Fürdő

Így néz ki egy szibériai termálfürdő

A Nyugat-Szibériában található termálfürdő messzebb van Moszkvától, mint Magyarország és télen -35 fokban is lehet fürdeni a kültéri medencében.

Tyumeny Szibéria első orosz alapítású városa. A 20. században két esemény adott lökést a város fejlődésének, az egyik az, hogy a második világháborúban erre a környékre telepítették át az ipari termelés jelentős részét. A másik pedig az, hogy 1960-ban kőolajat találtak a a város közelében. Olyan sokat, hogy jelenleg az 538 ezer lakosú Tyumeny és vidéke számít az orosz szénhidrogén-kitermelés központjának.

Amíg nálunk a 60-es években általában a kőolaj helyett találtak termálvizet, addig Tyumenyben mindkettő fellelhető a föld alatt. Ennek révén a Tyumenyhez tartozó üdülőterületen belül a “felső fenyves erdő” nevű részen egy termálfürdő is működik. A lenti képeken is látható kültéri fürdő teljesen modern, európai szabványoknak is megfelelően kialakított medencéjében élményelemek, pezsgőfürdő, gyerekeknek kialakított sekélyebb rész is található. A vize azonban egy kicsit melegebb, mint amit mi megszokhattunk, hiszen 39-40 Celsius fokos termálvízzel töltik fel a medencét. Igaz, ezt télen is tartják, ami nem árt, mert a lenti éjszakai fotókon például a hőmérséklet -35 Celsius-fok volt.

A tyumenyi nyarak egyébként nem is annyira vészesen hidegek, pláne, ha a 2014-es magyarországi nyárral vetjük össze. Összességében persze azért jóval hidegebb a klíma, mint nálunk. Ez megmagyarázza egyébként azt is, hogy az orosz turisták miért szeretik annyira az ehhez képest már-már mediterrán üdülőhelynek számító Hévízt.

Maga Tyumeny egyébként több mint 2100 kilométerre található Moszkvától. Azaz mi közelebb vagyunk az orosz fővároshoz, mint ők. Jól mutatja ezt, hogy amíg Budapestről 2,5 óra a repülőút Moszkváig, addig Tyumenyig közel 3 óra. Viszont a Tyumeny irányába felkerekedők az átszállás miatt 12-16 órás utazási idővel számolhatnak.

Tyumeny télen

Tyumenyi utcakép télen

Tyumeny termál

A szibériai nyarak egész kellemesek tudnak lenni

Tyumeny termál

-35 fokban készült a fotó

Tyumeny termál

Ködös fürdő

Tyumeny termál

Szibériai éjszakai fürdőzés

Tyumeny termál

Ilyenkor jól jön, hogy 40 fokos termálvíz

Tyumeny termál

Napfelkelte a medencéből

Fotók: Verhny Bor Facebook oldala, Tripadvisor, Wikipedia

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!