Termál & Fürdő

7 termálfürdő, amire lakat került

 • Jó néhány fürdő már régóta nem látott vendégeket.

 • Némelyik akár már az idén nyáron újból megnyithat, de találni olyant is, ami valószínűleg végleg zárva marad.

Rengeteg sikeres és kedvelt fürdő van az országban, de ezen a téren akad néhány kevésbé vidám történet is. A lehetőségeit elkalkuláló falu, túlméretezett fürdő, nem túl körültekintően felhasznált EU-s támogatás, az összedőlés szélén álló épület, illetve a fürdőüzemeltetésbe belefáradt tulajdonost is találni ezek között.

1. Dunaújvárosi Élményfürdő

Egészen pontosan Aquantis Élményfürdő, ugyanis a rövid működése során ezt a nevet viselte a létesítmény. A már évek óta zárva lévő fürdő esetén kissé optimistán számoltak a vendégforgalommal és az építéshez felvett bő 3 milliárd forintnyi hitel törlesztőrészleteit nem tudta fizetni az önkormányzat.

Az épület így visszakerült a bankhoz, onnan pedig a bedőlt ingatlanprojektjeiket kezelő céghez, amely már jó ideje nem tud rajta túladni. A 7622 négyzetméteres, 14 medencés fürdő jelenleg 950 millió forintos irányáron várja új tulajdonosát.

2. Gelsei Termálfürdő

A Nagykanizsától 17 kilométerre fekvő Gelse település termálfürdőjéről egyszer már írtunk itt a blogon. Azóta nem sok minden történt, az egymilliárd forintnyi hitelből felhúzott fürdőt 2012-ben bezárták, mert nem volt rentábilis az üzemeltetése. Annyi változás azért van, hogy a Magyar Fejlesztési Bankhoz került át az épület tulajdonjoga, de ettől még nem nyitották meg. A település azt mindenképpen szeretné elérni, hogy legalább az uszodát beüzemelhessék, hiszen így biztosítható lenne a helyi és a környékbeli gyerekek úszásoktatása.

3. Aqua Barbara Termálfürdő

Még mindig Zala megyében járunk, egészen pontosan a Zalaegerszegtől délre 26 kilométerre lévő Pusztaszentlászlón. Az előzőekhez képest azért reménytelibb helyzetben van a fürdő, ugyanis nem egy túl nagyot álmodó önkormányzat szüleménye. A magántulajdonban lévő termálstrandot 2009-ben nyitották meg. 2012-ben pedig egy fedett résszel bővítették, akkortól kezdve elvileg egész évben üzemelhetett volna, de megmaradt szezonálisan működő fürdőnek.

2016 tavaszán azonban a törzsvendégek hiába várták a fürdő megnyitását. A megyei napilapnak annyit nyilatkozott a tulajdonos, hogy kiölték belőle a motivációt, ezért nyugdíjba megy és a fürdőt sem akarja már működtetni. 660 millió forintos irányáron meg is hirdették eladásra a pusztaszentlászlói fürdőt.

Reményt keltő az a hír, hogy állítólag új gazdára talált a fürdő és talán meg is nyitják idén, bár hivatalos információ erről még nincsen.

UPDATE: időközben kiderült, hogy valójában nem került új tulajdonoshoz a fürdő. Továbbra is eladó, immár 550 millió forintos áron.

4. Nagybajomi Termálfürdő

Csak két évet működött és már több mint tíz évvel ezelőtt lakat került a termálfürdőre. A 70-es években is működött fürdő ezen a területen, 2004-ben pedig egy új létesítményt nyitottak meg, de nem sokáig tudták üzemeltetni. Egy darabig úgy tűnt, hogy újból megnyithat a fürdő, ráadásul egy szállodával kibővítve, az új tulajdonos még uniós forrást is szerzett az elképzeléséhez, ám ezt a pénzt végül nem használták fel. Jelenleg nem tudni, hogy mi lesz a fürdő és a fejlesztési tervek sorsa.

5. Rácz Fürdő – Budapest

A patinás fővárosi törökfürdőre alapozva a 2000-es évek elején fogtak egy nagy volumenű beruházásba. A cél nem pusztán a régi fürdő felújítása volt, hanem az is, hogy egy nívós szállodával bővüljön az épület. Egy egyébként nem hülyeség, hiszen szállodát és fürdőt egyszerre üzemeltetni jobb üzlet, mint szólóban fürdőt.

Bár jelentős csúszással, de a fürdő-hotel komplexum felépült, viszont egy napot sem üzemelt mindenféle szövevényes okok miatt. Körülbelül másfél hónaponként lehet olvasni egy új hírt a Rácz Fürdőről, amiben a helyzet közeli megoldását jövendölik, de még az egyikből sem lett semmi. Az épület így immár 6 éve áll kihasználatlanul.

6. Érdi Liget Hotel

Szálloda és a külső vendégek által is látogatható termálfürdő volt egyszerre a Liget Hotel. A sokat emlegetett “szálláshely is kell a fürdő mellé” modell azonban valahogy itt nem működött jól, így az 1990-ben megnyitott Liget Hotelt 2015 márciusában bezárta a tulajdonosa. Az épület eladó 450 millió forintért, de a termálkút hasznosítási joga az önkormányzatnál van. A logikus ezért az lenne, ha a város venné meg a fürdő-hotelt. A legfrissebb infó ezzel kapcsolatban az, hogy az önkormázat meg is venné a fürdőt, de sokallják az árát.

7. Galánta – Galandia Termal Centrum

Szlovák fürdőről van szó, de csak 60 kilométerre fekszik a határtól, ezért sokan látogatták Magyarországról is. Nekik mázlijuk volt, hogy nem dőlt rájuk az épület… A 2007-ben, nagyrészt uniós forrásból megépült fürdőnél ugyanis elképesztő építési hiányosságokat követtek el. Erre viszont csak 2015-ben derült fény, s még abban az évben a hatóságok be is záratták a fürdőt.

Gond van az acélszerkezettel, a csúszdákkal, az alapozással, de még a termálkúttal is, ami nem ad kellően meleg vizet. Komolyan felmerült, hogy inkább le kellene bontani az egész épületet, viszont ekkor vissza kellene csengetni az EU-s támogatást. A felújítás pedig hatalmas beruházást igényel.

A Bumm.sk még tavaly év végén arról írt, hogy belevágnak a felújításba, de ez elhúzódhat 2019-ig is és még semmi sem biztos. Mondjuk nagy összegben nem fogadnánk arra, hogy valaha is megnyithat a fürdő.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Gyula Vont says:

  Annyi jogtalan dolog történik ebben az országban/Lepence,Dagályfürdő bezárása/de ezek csak a fürdők.Egész ország csak sztrájkolhatna,ja és akkor mi történik,semmi.Ez Mo.

 2. Csorba Anikó Mária says:

  Ki tud valami infót a Nagyberényben lévő Oázis panzióról és a termálfürdőjéről.Úgy volt, hogy welnessel kibővítik,felújítják…..évekóta nagy csend

 3. Demok Rita says:

  A következô poszt címe az lesz:
  8-9 stadion, amire lakat került

  Az okok ugyanazok: kihasználatlanság, magas költségek, fenntarthatatlanság, önkormányzati pénzhiány- Viszont rengetegbe került mindegyik – az adózók terhére és költségére.

 4. DrTóthné Marika says:

  Kimaradt a Dagály termálfürdő, amely nagyon sok mozgásszervi megbetegedésben szenvedőnek nyújtott enyhet, mindaddig míg be nem zárták.

 5. Zsuzsanna Fazekas says: (előzmény @Meliskó György)

  Én is imádtam Lepencét. Nagy tervek voltak vele, már az sem tetszett, mert az is egy túlméretezett, semmi hangulatú luxus egyenfürdő lett volna. De hát lehet, hogy az sem volt komoly terv. Aztán meg az mondták, hogy valami régészeti leletet találtak bontás közben…. szóval semmi nem igaz. Fő hogy lerombolták. Undorító, ami ebben az országban történik.

 6. Kedves György!

  Amit Ön keres,azt a Thermal Hotel Videgrád épületén belül találja meg.Nyitva áll külsős vendégek előtt is,nem csak a hotel vendégei használhatják. A “régi lepencei” strandból ez lett…:-(

 7. Finta László says:

  Szerintem ott kéne a hibát keresni ahol elkezdődött 2010 ben a szövetkezetek tönkretétele , magánnyugdíj lenyúlása a földek elherdálása stb majd Mészáros felvásárolja azt lesz neki sok sok élményfürdője !

 8. Németh Csaba says: (előzmény @István Botos)

  Nagy valószínűséggel, több mint 90%-a…
  De Viktort ez már, nem fogja érdekelni.
  Amit ki lehetett venni az építkezések során, azt már kivették…
  A többivel meg, lesz ami lesz…

 9. Meliskó György says:

  Számomra az egyik legnagyobb gazemberség termálfürdő ügyben az, ami Visegrád-Lepencefürdővel történt.
  Olyan jó lenne tudni, mi vele a helyzet! Vajon megnyílik-e még valaha a nagyközönség előtt? Szerintem nagyon sokan várjuk. Én például a szerelmese voltam.

 10. Meliskó György says:

  Számomra az egyik legnagyobb gazemberség termálfürdő ügyben az, ami Visegrád-Lepencefürdővel történt. Olyan jó lenne tudni, mi azzal a helyzet! De leginkább azt, hogy megnyílik-e még valaha a nagyközönségnek? Korábbi szerelmeseiről – mint például én – már nem is beszélve.

 11. Mónika Szabó-Bretus says:

  Már Lőrinc ezeket még nem vetted meg potom áron? Sebaj választásokig még meglesz.

 12. István Botos says:

  Hány stadion fog erre a sorsra jutni?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!