Termál & Fürdő

Egy tanár kísérletezett a Hévízi-tónál

  • Egy aktív szakmai életet élő keszthelyi tanárember fontos kísérletbe kezdett Hévízen.

  • Sikerült neki az, amivel az elődei kudarcot vallottak.

Lovassy Sándor 34 éves korától, 1889-től volt a keszthelyi Mezőgazdasági Akadémia tanára. Meglehetősen sokrétű és aktív szakmai életet élt. Botanikus kertet létesített, meteorológiai megfigyeléseket végzett, és számos ornitológiai kutatás is fűződik a nevéhez.

Nem véletlen, hogy később korának egyik legmeghatározóbb ornitológusaként vált ismertté, sokáig vezette az keszthelyi Akadémiát, majd a Balaton Múzeum igazgatója lett.

A Hévízi-tóban eredetileg a fehér tündérrózsa volt őshonos. Az 1800-as években történtek kísérletek arra, hogy egy trópusi tündérrózsafajt is betelepítsenek a tóba. Sokáig próbálkoztak a nagyváradi Püspökfürdőn őshonos tündérrózsa betelepítésével, de nem jártak sikerrel.

Lovassy Sándor az 1800-as évek legvégén kezdett kísérletezni több tündérrózsafaj betelepítésével Hévízen, ami nem bizonyult egyszerű feladatnak. Az egyiptomi fehér tündérrózsa betelepítésével például kudarcot vallott.

A Kelet-India mocsaras vidékéről származó indiai tündérrózsa hosszú virágú alfajával viszont sikerrel járt. 1898 nyarán virágozni kezdtek az első példányok, azaz jövőre lesz a 120. évfordulója a növény meghonosításának.

Lovassy szeretett volna más tündérrózsákat is a tóba telepíteni és az 1900-as évek elejéig számos további próbálkozása is volt. Ezek között volt olyan, amikor látszólag jól érezte magát a növény – virágba borult – viszont később mégsem tudott megtelepedni a tóban.

Az indiai vörös tündérrózsa mára Hévíz, illetve a Hévízi-tó egyik jelképévé vált, megtalálható a város címerében is. A virágnak nem pusztán esztétikai funkciója van. A kiterjedt növénytelepek ugyanis fékezik a tó lehűlését, így hozzájárulnak ahhoz, hogy viszonylag állandó legyen a gyógytó hőmérséklete.

A tündérrózsa virágai mindig éjjel nyílnak ki és másnap délelőtt záródnak be, viszont ha borús az idő, akkor egész nap nyitva maradnak. A virágzási időszakuk a nyár elején kezdődik és egészen november végéig tart.

Apró érdekesség még, hogy az őshonos fehér tündérrózsa mára kiszorult a tóból, viszont a Hévízi-lefolyóban továbbra is megtalálhatók a példányai.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!