Termál & Fürdő

Madicsa-fürdő: létezik is, meg nem is

  • Mind a mai napig Madicsa-fürdő néven ismert az a terület, ami régen kedvelt fürdőhely volt.

  • Lehet-e még itt fürdeni?

Kis patak, azon egy híd, a hídon belül pedig két forrás, a közelben egy romos épület. Egy botra akasztott műanyag vödörrel lehet a bugyborékoló forrásból vizet meríteni.

Ezek láthatók a poszt végén beágyazott, nemrég készült videón. Amennyiben a videót készítő Lucian Ionescu nem írja oda a Madicsa-fürdő elnevezést, akkor soha nem gondoltuk volna, hogy ez valaha egy fürdőhely volt.

A Madicsa-fürdő Erdélyben, a Hargita megyei Karcfalva (a határtól körülbelül 360 kilométerre, Szovátától nagyjából 95 kilométerre) külterületén, a falutól majdnem 5 kilométerre fekszik.

Itt található a Madicsa-patak medrében két borvizes forrás. A borvizet náluk leginkább savanyúvízként szokták emlegetni, főleg a balatonfüredi források kapcsán. A borvíz és a savanyúvíz pedig ugyanazt, erősen szénsavas vizet jelent.

A borvizeket, savanyúvizeket elsősorban ivókúrákhoz használják, de fürdőzéshez is alkalmas. Egyébként a szénsavas vizet melegebbnek érezni a „sima” víznél.

Több mint 50 évvel ezelőtt a forrásra alapozva egy fürdőtelepet alakítottak ki, ami Madicsa-fürdő néven vált ismertté. Szénsavas kádfürdő és kültéri medence egyaránt elérhető volt a fürdőhelyen.

A Madicsa-fürdő fénykora azonban a 90-es évekre véget ért. Az egykori medencét mára teljesen benőtték a növények, a régi fürdőházból pedig egy romos épület maradt.

Az előtérben az egykori medence, szemben a hídszerű épület, ahol a két forrás feltör, jobbra pedig a romos fürdőépület látható:

Nyilván több lehetőség lenne a Madicsa-fürdőben, mint az, hogy egy félreeső borvíz-forrásként működjön. A Székelyhon.ro egyik korábbi cikke szerint már 2009-ben készültek tervek a fürdő felújítására. Akkor úgy számoltak, hogy ehhez 3,5 millió euróra lenne szükség.

Egyelőre azonban csak kisebb fejlesztéseket tudtak elvégezni. Ezek közé tartozott a híd felújítása. Emellett EU-s forrást nyertek egy menedékház létesítésére. A 60 ezer euróból tavaly kialakított faépület fel is tűnik a videón.

A legfrissebb hírek szerint pedig elvezetik az áramot a Madicsa-fürdőhöz, ugyanis eddig ezt is nélkülözte az egykori fürdőhely.

Itt nézheti meg a Madicsa-fürdő jelenlegi állapotát bemutató videót:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!