Termál & Fürdő

Ingyenes fürdőgyógyászati kezelés, amiről sokan nem is tudnak

  • A gyerekek jó néhány betegségcsoport esetében teljesen ingyen járhatnak gyógyúszásra.

  • Nemcsak egyes gyógyfürdőkben, hanem sok tanuszodában is elérhető ez a kezelés.

Orvosilag indokolt esetben jó néhány fürdőgyógyászati kezelés – például gyógyvizes medencefürdő, gyógymasszázs, iszapkezelés – társadalombiztosítási támogatással is igénybe vehető. Ez azt jelenti, hogy a betegnek pusztán önrészt kell fizetnie, mert a költségek egy részét a társadalombiztosítás állja. A fizetendő önrész mértéke egyébként eltérő az egyes gyógyfürdőkben.

Van azonban egy olyan fürdőgyógyászati kezelési forma, amit teljes egészében támogat a társadalombiztosítás, ez pedig a 18 év alattiak csoportos gyógyúszása.

Többféle betegségcsoportnál alkalmazható a gyógyúszás. Amennyiben indokolt, akkor mindig az adott terület szakorvosa, illetve a javaslata alapján a gyermekorvos tudja felírni. Továbbá egyes betegségeknél – gerinc- és mellkasdeformitások, krónikus légzészavarok, elhízás és szövődményei – az iskolaorvos is jogosult felírni a gyógyúszást.

A 18 év alattiak csoportos gyógyúszása a következő betegségcsoportnál alkalmazható:

1. szív- és keringési betegségek

2. krónikus légzészavarok

3. gerinc- és mellkasdeformitások

4. ízületi betegségek

5. elhízás, valamint a szövődményei

6. egyes idegrendszeri károsodások

7. veleszületett és szerzett végtaghiányos állapotok

A tb-támogatott gyógyúszás alapesetben hetente kettő alkalommal vehető igénybe. Ez alól kivétel a tanítási szünet, amikor akár napi két alkalommal is van rá lehetőség. Egy kúra legfeljebb 52 alkalomból állhat és 6 hónapig tarthat. Miután a kúra véget ért, három héten belül fel kell keresni a gyógykezelést felíró orvost.

A jó hír az, hogy a 18 év alattiak csoportos gyógyúszásához nem szükséges gyógyvíz, így olyan helyeken is igénybe vehető, ahol nincs gyógyfürdő, vagy éppen a közeli gyógyfürdőben nem elérhető ez a kezelési forma. Nagyon sok helyen például a helyi tanuszodában tartják ezeket a foglalkozásokat.

Az már kevésbé jó hír, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) megszűnése óta nehezebb megmondani, hogy hol is érhető el konkrétan gyógyúszás. Értelemszerűen a szakorvos, háziorvos ezt ki tudja keresni, de az előzetes tájékozódás nehezebbé vált. Korábban ugyanis az OEP közzétett egy pdf-et, amiből ki lehetett bogarászni, hogy melyik településen és hol tartanak gyógyúszást.

Jelenleg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő holnapján ugyan van egy aloldal, ahol a támogatott fürdőgyógyászati ellátásokra szerződött szolgáltatók listája található, viszont ömlesztve teszik közzé. Azaz nem választják külön azt, hogy az egyes helyeken éppen milyen gyógyászati kezelések érhetők el.

Ezen a linken található egy két évvel ezelőtti lista a 18 év alattiak gyógyúszásáról, de a fentiek miatt elképzelhető, hogy a szolgáltatók összetételében azóta történtek változások.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!